Společná kasa nebo každý za sebe

Komunikujete s partnerem o financích? Máte přehled, kolik peněz měsíčně utratíte za věci, které reálně nepotřebujete? Projdeme si zásady rozložení financí a jako bonus si můžete stáhnout kalkulačku na propočet vašeho cashflow.

 

Někteří klienti nedají dopustit na společný běžný účet. Jiní nechtějí, aby jejich partner měl přístup nebo přehled o stavu jejich konta.

 

Která z variant je efektivnější z pohledu financí?

Jednoznačně společný účet. Na jedno kliknutí máte přehled o aktuálním stavu rezerv a plateb celé domácnosti. Nevýhodou je, že když chcete partnera potěšit dárkem, zřejmě to zjistí dřív, než ho dostane.

Jak řešit situaci, když každý chce mít vlastní účet?

Praktické je, aby oba partneři měli účet v jedné bance. Mohou si tak bez odkladů převádět peníze z jednoho účtu na druhý. Trvalé příkazy spojené s nemovitostí (elektrika, plny, voda… ) a pravidelnými platbami jako povinné ručení, pojištění domácnosti+nemovitosti atd. by měl mít na starosti jeden partner. Další výdaje druhý. Rozdělení se liší od výše příjmu.

Jak financovat domácnost v období rodičovské dovolené?

Pokud pár plánuje dítě, je vhodné si spočítat tzv. finanční bilanci. Zapsat si všechny pravidelné platby a převést je na účet partnera, který nečerpá rodičovský příspěvek. Zejména v tomto období je důležité vše vhodně nastavit. Nejen pro ženu je to nová situace. Zůstat s příjmem 7.600,-/m (průměrně), zaplatit z něj vše jako dříve a navýšit výdaje o dítě není nic jednoduchého.

Kolik peněz by měli lidé spořit?

Základ zdravých financí je neustálá tvorba rezerv a jejich navyšování. Na krátkodobou rezervu by měli lidé odkládat minimálně 10% z příjmu. Na dlouhodobou rezervu minimálně 20% z příjmu. Pokud vám k tomu nezbývají peníze, je třeba se zamyslet, kde se stala chyba. Zpravidla existuje jedno řešení – VYSTOUPIT ZE SVOJÍ KOMFOTNÍ ZÓNY. Ať už  změnit práci za vyšší příjem nebo snížit si životní úroveň na přechodnou dobu, aby v budoucnu mohla být mnohem vyšší.

Kdy mám začít spořit?

HNED TEĎ.

Peníze můžeme zhodnocovat pouze v čase. Život na dluh není život. Co nenašetříme teď, už nenašetříme nikdy. A v době krize už vůbec ne.

Jak nastavit náklady na dluhy a běžné výdaje?

Ne všechny dluhy jsou negativní. Úvěr na realizaci vlastního bydlení vede ke zvýšení životního standardu pouze za předpokladu, že náklady jsou nižší než 30% z příjmu. Pokud tomu tak není, říkáte si o malér. Zejména, pokud jste hypotéku vyřizovali v době nízkých úrokových sazeb. Počítali jste si novou výši splátky při průměrné úrokové sazbě 4,5% p.a.?

Běžné výdaje jako je oblečení, drogerie, doprava do zaměstnání, škola pro děti, dovolené atd. by měsíčně neměly přesahovat 40% z příjmu.