Podpojištění nemovitosti

Když potřebujete pojistit nemovitost a vše co je v ní, jak stanovujete pojistnou částku a jaká připojištění si sjednáváte?

Když potřebujete pojistit nový byt, nejprve je potřeba si uvědomit, zda potřebujete pojištění domácnosti, pojištění nemovitosti nebo oboje. Lidé často nerozlišují tyto dvě pojistky a pak se diví, že jim pojišťovna odmítá zaplatit, když jim například jedno z těchto pojištění chybí.

Na to, které pojištění je které, existuje jednoduchá memotechnická pomůcka. Když obrazně řečeno vezmete dům a otočíte ho vzhůru nohama, co by se vysypalo, patří do domácnosti, zbytek je nemovitost. Věci napevno spojené s nemovitostí – jako třeba kuchyňská linka, vestavěná skříň – se označují jako její stavební součásti a měly by být zahrnuty do pojištění nemovitosti.

CHCI PORADIT

Druhým častým problémem je podpojištění. Špatné stanovení výše pojistné částky je základ celého problému. S výjimkou paneláků, kde pojišťovny upřednostňují tržní hodnotu, bychom měli pojišťovat svůj majetek na cenu, za kterou bychom si dokázali pořídit danou věc novou, a nikoliv na hodnotu, za kterou bychom ji byli schopni v danou chvíli prodat. V tomto případě je majetek podpojištěný a my v případě škodní události budeme tratit.

Jednoduchý příklad. Pokud budete mít například nemovitost v hodnotě dva miliony, pojistíte ji na polovinu, tedy na milion, a stane se pojistná událost za milion, pojišťovna vám nezaplatí celou částku, ale jen polovinu. Pojistná částka byla podhodnocená o 50 procent, tedy i plnění je sníženo o polovinu. Dostanete tedy jen půl milionu.

Jak se tedy správně pojistit? Nejprve si musíme ujasnit, na co pojištění potřebujeme. Následně zvolit správné nastavení pojistných limitů. Ale pozor, ani to nestačí! Smlouvu musíte pravidelně aktualizovat. Když cena nemovitosti poroste, může se stát už za dva za tři roky, že bude potřeba pojistnou částku upravit. Ideální je prostě mít profesionála, který vám všechny tyto náležitosti pojistné smlouvy pohlídá.

Rozhodně nezapomínejte na pojištění odpovědnosti z občanského života a pojištění svých domácích mazlíčků, ale o tom zase příště.