Hypotéka – rizika a nároky

Pořizujete si nemovitost na hypotéku a chcete dopředu znát všechny rizika s tím spojená a na co máte nárok při předčasném splacení?
Kupujeme si byt na hypotéku, jaká rizika bychom měli zvážit v souvislosti se splácením?
V životě dochází k řadě situacím, na něž se těšíme a plánujeme je. Pak jsou ale okamžiky, kterým bychom se rádi vyhnuli. V případě hypotéky je nutné počítat s tím, že se jedná o dlouhodobou záležitost, přičemž vaše finanční situace se bude pravděpodobně měnit.
Pro bezpečné splácení jsou podmínkou vlastní rezervy, které byste měli pravidelně navyšovat. Doporučená minimální pohotovostní rezerva pro domácnost s hypotékou je šestinásobek měsíčních výdajů domácnosti.
Schopnost splácet může být ohrožena např. pracovní neschopností, trvalou invaliditou, ztrátou zaměstnání. Naneštěstí může dojít také k úmrtí výdělečné osoby v domácnosti. Ke snížení příjmů dále dochází s příchodem potomka, kdy jeden z rodičů odchází na mateřskou/ rodičovskou. Všechna tato rizika je zapotřebí mít na paměti a případně je řešit zmíněnou rezervou a vhodným pojištěním.
Díky novému zákonu u spotřebitelských úvěrech, který vstoupil v platnost 1.12.2016 má dlužník nárok na předčasné splacení hypotéky bez sankcí při vážném onemocnění, invaliditě či úmrtí. Dále je možné každý rok bez sankce, měsíc před fixací, vložit až 25% původní výše úvěru. Tímto způsobem může dlužník splatit hypotéku během 4 let.
Další změnou je sankce 1% z dlužné částky, maximálně 50.000,-Kč, při prodeji úvěrované nemovitosti. POZOR – až po 24měsících splácení hypotéky.
V období 3 měsíce před fixací je možné hypotéku doplatit nebo refinancovat k jiné bance bez sankce.

1 komentář u „Hypotéka – rizika a nároky

  1. Zdravím, tohle je komentář.
    Chcete-li začít se schvalováním, úpravami a mazáním komentářů, pak si prohlédněte sekci Komentáře na nástěnce.
    Profilové obrázky komentujících vám přináší služba Gravatar.

Komentáře nejsou povoleny.