TEST – Jak umíte hospodařit s penězi?

  1. Kamarádka potřebuje zálohu 50 tisíc korun na koupi nového bytu a poprosí vás, zda byste jí půjčila, než si vyřídí úvěr. Peníze v rezervě na účtu máte. Jak se zachováte?
  1. Je to kamarádka a chci jí pomoci, tak jí peníze půjčím. (0)
  2. Kamarádce řeknu, že pokud nemá našetřeno ani padesát tisíc a chce si kupovat nový byt, tak mi to připadá nezodpovědné, a peníze jí nechci půjčit. (2)
  3. Souhlasím s tím, že kamarádce peníze půjčím pod podmínkou, že zajdeme k notáři a sepíšeme dohodu o půjčce a jejím splacení. Pořádek, zvláště v penězích, totiž dělá přátele. (2)

  1. Za výkladní skříní svítí krásné lodičky, vy nemáte v peněžence ani korunu a na účtu už byste sahala do úspor. Jak se zachováte?
  1. Jednoduše sáhnu po kreditce, se kterou nakupuji „za cizí“. To mě nebolí. (0)
  2. Boty si koupím a zaplatím z rezervy na účtu. Však to zase našetřím příští měsíc. (1)
  3. Když na to nemám, tak nenakupuji a tečka. (2)
  1. Každý by si měl vybudovat finanční rezervu, kterou má vždy po ruce a po které může sáhnout v případě nečekaných úvěrů. Jak jste na tom vy?
  1. Na účtu mám před výplatou stabilně zůstatek asi deset tisíc. Není to moc a už byly chvíle, kdy jsem byla i v mínusu. V dluzích se ale netopím.(1)
  2. Na nenadálé výdaje jsem připravená, mám podle doporučení rezervu ve výši tří- až šestinásobku pravidelných měsíčních výdajů. (2)
  3. Ať dělám, co dělám, na konci měsíce už sahám po kreditce a kontokorentu. Žádnou rezervu prostě nemám. (0)
  1. Jaký je váš názor na půjčky? S kterým tvrzením se nejvíce ztotožňujete?
  1. Dluhy nemám vůbec ráda. Maximálně bych byla ochotná vzít si hypotéku na bydlení, protože na to si zkrátka nenašetřím. (2)
  2. Rozumné půjčky mě nijak netrápí. Třeba nový gauč, ledničku nebo dovolenou si klidně na úvěr koupím. Vím, že ho dokážu splatit. (1)
  3. Když něco chci a peníze mi zrovna nezbývají, prostě si půjčím. Kreditní karty, spotřebitelské úvěry nebo nákupy na splátky považuji za celkem praktické nástroje, jak si rychle splnit sny. (0)
  1. Kupujete nové auto a část peněz si musíte půjčit. Podle čeho úvěr vyberete?
  1. Nebudu to moc řešit, protože prodejce aut, od kterého vůz kupuji, mi slíbil, že se mi o financování postará. (0)
  2. Zeptám se v bance, kde mám účet, za kolik by mi na auto půjčili. Určitě to bude výhodnější než od prodejce aut. (1)
  3. Budu chtít porovnat nabídku v prodejně s tou od banky a zeptám se i nezávislého finančního poradce. Porovnávat budu úrokovou sazbu i všechny poplatky, respektive RPSN. (2)

  1. Nedávno jste oslavila třicetiny a do důchodu máte ještě pořádně daleko. Co si myslíte o tom, že média straší tím, že za třicet, čtyřicet let na důchody nebude?
  1. Vím, že štědrý důchod od státu mě nečeká, a proto si posílám pětistovku do penzijního fondu a na penzi mi přispívá i zaměstnavatel. Do deseti let určitě začnu spořit víc. (1)
  2. Na úspory teď nemám prostor, platím hypotéku a rodina stojí spoustu peněz. Prostě spoléhám na to, že mě stát v důchodu nenechá umřít hlady. (0)
  3. Na stát nespoléhám, spoléhám jen sama na sebe. Už nějaký ten tok si měsíčně odkládám jeden, dva tisíce a úspory nechávám m zhodnocovat, v důchodu nepůjde moje životní úroveň prudce dolů. (2)
  1. Kupujete byt a bez hypotéky si ho nemůžete dovolit. Jak si s tím poradíte?
  1. Zeptám se kamarádky, s manželem také mají hypotéku, tak mi určitě poradí. (0)
  2. Na základě doporučení si nechám porovnat nabídku jednotlivých bank od nezávislého finančního poradce a budu od něj chtít, aby mi vysvětlil, jaké mám možnosti. (2)
  3. Zajdu do banky, kde mám svůj účet a zeptám se, zda by mi dali hypotéku a za jakých podmínek. (1)
  1. V ruce držíte smlouvu na pojistku, paní na přepážce v pojišťovně vám nalistovala na poslední stránku a ukázala, kde máte podepsat. Co vy na to?
  1. Rozhodně nic na přepážce nepodepíšu. Vezmu si smlouvu domů a tam si ji prostuduji nebo ji nejprve ukážu odborníkovi. (2)
  2. Vím, že bych si smlouvu měla pročíst, ale prostě se mi do toho nechce. Pojišťovně budu věřit a podepíšu.(0)
  3. Zeptám se jí na základní nešvary pojistných smluv: budu chtít vědět, jaké jsou u mého pojištění výluky, jak mám postupovat, když se něco stane a já budu od pojišťovny chtít peníze, a na jaké situace přesně se pojištění vztahuje. Teprve poté podepíšu. (1)

 

Vyhodnocení

  1. 16 až 12 bodů Peníze máte pod kontrolou. Když jde o finance, jste zodpovědná a nenecháte se jen tak nachytat. Předtím, než se rozhodnete své peníze investovat, si vše pořádně promyslíte a poradíte se s odborníky. Jestli si povedete takhle i nadále, nemusíte se v budoucnosti obávat finanční nouze.
  2. 11 až 6 bodů Peníze moc řešit nechcete, možná proto, že financím moc nerozumíte. Nebojte se poradit s odborníkem. Uvidíte, že se vaše finanční situace zlepší. Ale pokud jste lehkovážná a peníze rozhazujete nezodpovědně, je nevyšší čas zpytovat svědomí a udělat radikální změnu.
  3. 5 a méně bodů Chováte se finančně nezodpovědně. Pokud nejste Paris Hilton, nebo vnučka rejdaře Onassise, se svým přístupem k penězům brzy budete zadlužená až po uši. Vyhledejte tedy co nejdříve finančního poradce, který vám pomůže rozpočet stabilizovat a vyvarovat se dluhové pasti.

 

Chcete poradit v jakékoliv oblasti financí nebo se jen ujistit, že aktuální cashflow a rozložení aktiv odpovídá vašim potřebám do budoucna? Chcete mít někoho komu můžete důvěřovat a vždy vám poradí efektivní řešení? Kontaktujte nás